Najděte ideální velikost jídelního stolu pro váš domov.

Rozměry kolem jídelního stolu a místo pro židle

 

Jak se rozhodnout, jakou velikost jídelního stolu potřebujete?

Při rozhodování, jaký jídelní stůl si koupit, je třeba zvážit několik věcí. Zaprvé budete chtít zvážit prostor, který máte k dispozici. Chcete-li určit, jakou velikost musí mít váš jídelní stůl, změřte si prostor. 

Měli byste také při měření změřit délku a šířku vašeho jídelního prostoru. Z délky a šířky prostoru byste pak měli odečíst 180 cm, abyste měli po všech stranách měli prostor 90 cm, který pomůže přístupnosti vašeho stolu.

Po změření prostoru budete muset také zvážit, k čemu budete stůl používat a kolik osob u něj bude sedět. To vám skvěle napoví, jakou velikost stolu potřebujete. 

Styl jídelního stolu, který si vyberete, může mít také vliv na váš pokoj. Pokud máte méně místa, může vám podstavný stůl pomoci ušetřit trochu místa, a pokud máte velkou místnost, můžete si vybrat velký dřevěný masivní stůl.

 

 

Kolik místa byste měli nechat kolem stolu?

Při zvažování ideální velikosti stolu pro váš pokoj je třeba také zvážit prostor, který budete mít kolem stolu k dispozici.

Dobré je začít s plánem prostoru, který umožňuje dostatek pěších cest. Ujistěte se, že vaši hosté budou mít dostatek prostoru pro pohyb po místnosti. V ideálním případě se zaměřte na 90 cm  kolem stolu a jídelních židlí, abyste zajistili, že vaši hosté nebudou do ničeho narážet. Nevíte si s rozvržením prostoru rady, nechte si raději poradit od zkušených designérů.

Pokud však tento prostor nemáte k dispozici, nezoufejte. Pokud máte málo místa, vystačíte si alespoň s 60 centimetry mezi jídelním stolem a ostatním nábytkem nebo stěnami. Odtud můžete rozvrhnout zbytek místnosti, pokud dodržíte tyto zásady.

 

A teď otázka: Jak velký prostor byste měli nechat mezi židlemi kolem stolu?

Velmi záleží na podstavci stolu, ale přibližně kolem 20 - 30 cm hloubky a 20 - 30 cm mezi sedadly u stolu.

Hodně záleží i na výběru židle. Změřte si tedy i židle které již máte nebo si zjistěte jaké rozměry budou mít vaše nové židle.

Kuchyňská křesílka s područkami mají zpravidla větší požadavky na prostor i když jsou velkým estetickým lákadlem. Naopak klasické jídelní židle se dokáží velmi dobře přizpůsobit různému prostoru a jsou vhodné pro každý interiér.

Jak jste nyní viděli, nákup jídelního stolu není tak jednoduché a je třeba zvážit několik věcí, od standardních rozměrů jídelních stolů až po prostor, který máte k dispozici, volbu sedacího nábytku a v neposlední řadě to k čemu budete stůl používat.

 

Ten dokonalý stůl s ideálními rozměry pro vás naleznete právě tady u nás třeba jídelní stůl Stella nebo jídelní stůl Altair.

Pokud požadujete specifičtější rozměry nebo celý individuální design, neváhejte se na nás obrátit. Rádi pro vás produkt zdarma upravíme.

RD dřevo s. r. o.
Zámecká 2097
594 01, Velké Meziříčí

IČO: 29216877
DIČ: CZ29216877

Vše pro Vás tvoříme s láskou.