Staré dřevo se stalo jedním z nejvyhledávanějších materiálů ve světě moderního interiérového designu. Jeho autentický charakter, historie a trvanlivost způsobují, že stále více designérů a interiérových nadšenců hledá způsoby, jak jej začlenit do svých domů a bytů. Níže se podíváme na největší trendy spojené s používáním tohoto jedinečného materiálu a na příklady využití starého dřeva. 

 

Staré dřevo a jeho zpracování

Staré dřevo nabízí nekonečné možnosti zpracování formou spárovky, což je klíčový faktor pro vytvoření atraktivních a unikátních produktů. Využití středů trámů je nejefektivnější při zachování původní povrchové patiny, což přispívá k vytvoření autentického vzhledu.

V rámci moderního zpracování se vícevrstvé desky vyrábějí jak ze středů, tak z okrajů starých trámů. Tato inovativní technika není jen ekologicky šetrná, ale také umožňuje zachovat charakter dřeva. Tyto desky jsou vytvářeny s ohledem na symetrii a mohou být přizpůsobeny individuálním požadavkům na tloušťku.

Středová vrstva může pocházet z nového dřeva, zatímco viditelné strany jsou zpracovány z původních trámů, což zajišťuje optimální výsledek za dostupnou cenu. Významná je i flexibilita výběru materiálu a možnost využití jednotlivých kusů dřeva v původním tvaru.

Opracování povrchu starého materiálu pomocí kartáčování a následné vhodné povrchové úpravy vytváří estetický dojem. Přírodní oleje jsou ideální pro dosažení přírodních odstínů z okrajů starých trámů, čímž podporují nejen autenticitu, ale i udržitelnost tohoto jedinečného materiálu.

 

Odstíny starého dřeva - autentická patina

Pokud dojde k rozřezání trámu, vnitřní strana ztrácí svoji přírodní patinu, ale přesto se stále využívá jako staré dřevo. Odlišuje se od nového materiálu zvětráním a popraskaným povrchem. Z těchto středů starých trámů lze vytvářet výrobky, které vyžadují jednotný odstín, zejména pokud není požadováno použití přímo přírodních tónů s různými patinami.

Příroda sama umí vytvořit několik odstínů starého dřeva, které lze rozdělit do čtyř druhů, a to převážně na vnějších stranách trámů. Na těchto plochách nikdy nedosáhneme úplně stejného odstínu, vždy jsou trámy alespoň lehce odlišné. Tyto odstíny vznikají převážně z okrajů trámů nebo prken.

Medový odstín, se tvoří ze starých trámů a vazeb, které nebyly vystaveny přírodním vlivům. Po oříznutí vnějšího pláště trámů a následné úpravě vzniká autentický medový odstín.

Slunce působící na opláštění stodol, štítů a starých venkovních objektů vypaluje měkké přírůstky dřeva, zatímco déšť vyplavuje lignin, což způsobuje šednutí v různých odstínech. V důsledku toho vznikají šedé odstíny.

Tmavě hnědé odstíny pak vznikají tím, že slunce vypaluje měkké přírůstky dřeva. Bez kontaktu s vodou se lignin nevyplavuje, a materiál zůstává v hnědém provedení. Stará podlaha a používané materiály s patrnými známkami opotřebení získají po vykartáčování jedinečný podlahový odstín.

 

 

Odkud se staré dřevo bere?

Přírodní materiál, který byl v minulosti s láskou využíván, nyní nabízí jedinečnou možnost znovuobjevení a využití. Staré dřevo, oplývající historií a charakterem, může být vaším klíčem k vytvoření jedinečného a autentického prostoru. Využijte tohoto ušlechtilého materiálu, který by jinak skončil jako odpad, a vytvořte si prostor plný neopakovatelné atmosféry.

Představte si, jak tyto historické dřevěné prvky mohou oživit váš interiér či exteriér. Každý kus nese stopy času, které mu dodávají nezaměnitelný šarm. Při nákupu produktu ze starého dřeva nejen investujete do kvalitního a odolného materiálu, ale také přispíváte k udržitelnosti a snižování odpadu.

Sterilizace tohoto unikátního materiálu je klíčovým krokem, který zajišťuje, že do vašeho domova přinese pouze autentičnost a bezpečnost. Kombinace pečlivého výběru, sušení a zpracování zaručuje optimální kvalitu a odstranění případného dřevokazného hmyzu a nepříjemné vlhkosti.

Při kvalitním truhlářském zpracování výrobků z tohoto starého dřeva můžete dosáhnout unikátních designových prvků pro váš domov. Každý kousek je pečlivě vybrán a upraven tak, aby splňoval nejvyšší standardy kvality a estetiky.

Neomezujte se pouze na použití ve výrobě nábytku nebo obložení – tyto dřevěné poklady mohou být klíčovým prvkem při vytváření originálních dekorací a doplňků. Investujte do jedinečnosti a přineste do svého domova příběh, který vypráví každý kus dřeva.

Nyní je ten správný čas k rozhodnutí. Obohaťte svůj prostor výjimečností a udržitelností. Zde koupíte nejen produkt, ale také kus historie a příběhu, který může být trvalým a výjimečným doplňkem vašeho domova. 

 

Recyklovaný nábytek

K výrobě nábytku se používají také staré desky. Od jednoduchých polic přes stoly, postele až po skříně. Použití starého dřeva na výrobu nábytku zaručuje jeho jedinečnost a neopakovatelnost.

Jídelní stůl vytvořený z renovovaných prken ze staré stodoly, který se může stát ústředním bodem vaší jídelny nebo třeba knihovna vyrobená ze starých trámů je ideální pro ukládání knih nebo dekorací.

 

Nástěnné akcenty a dekorace

Dřevěné obklady, prkna a dokonce i větší kusy starého dřeva se často používají k vytvoření nástěnných akcentů jako jsou například rámy obrazů či zrcadel. Taková stěna se může stát ústředním dekorativním bodem v obývacím pokoji, ložnici nebo dokonce v koupelně.

Tip: Obložte si jednu stěnu v místnosti starými prkny a vznikne vám zajímavý kontrast s moderním, jednoduchým nábytkem.
Moderní koupelna: Stará prkna na stěnu byla použita jako dekorativní panel za volně stojící vanou, což interiéru dodalo teplo a charakter.

Staré dřevo se hodí i v menším měřítku. Fotorámečky, hodiny, zrcadla s dřevěnými rámy, mechové obrazy - to je jen několik nápadů na dekoraci, která zútulní váš interiér.

 

 

Renovované dřevěné podlahy

Stará prkna se při správné renovaci stávají ideálním podlahovým materiálem. Jejich přirozené opotřebení a nerovnosti dodávají interiérům charakter a teplo. V kombinaci s moderním nábytkem nebo kovovými prvky vytvářejí zajímavý kontrast.

Stejně tak mohou být stará renovovaná prkna použita k vytvoření podlahy, která je dokonalým pozadím pro industriální prvky a moderní nábytek. nebo v domě či bytě může interiér působit venkovsky a útulně.

 

Kombinace s jinými materiály

Trendem je kombinovat staré dřevo s jinými surovinami, jako je ocel, sklo nebo beton. Takové kombinace vytvářejí zajímavé kontrasty a dodávají interiéru moderní vzhled.

 Kombinujte staré dřevo s čalouněním, jemným textilem laminovanými deskami v lesku či matu. Nebojte se kombinovat s vhodnými barevnostmi interiéru.

 

 

Udržitelný rozvoj

Stále více lidí se zajímá o životní prostředí a hledá způsoby, jak ve svých domácnostech šetřit životní prostředí. Používání regenerovaného dřeva je nejen módním trendem, ale také krokem k udržitelnosti.

Zajímavostí jsou i ekokuchyně což jsou kuchyně, v níž jsou skříňky a police vyrobeny ze starého dřeva, podtrhuje závazek majitelů k životnímu prostředí.

Neomezujte se pouze na použití ve výrobě nábytku nebo obložení – tyto dřevěné poklady mohou být klíčovým prvkem při vytváření originálních dekorací a doplňků. Investujte do jedinečnosti a přineste do svého domova příběh, který vypráví každý kus dřeva.

 Obohaťte svůj prostor výjimečností a udržitelností. Koupíte nejen produkt, ale také kus historie a příběhu, který může být trvalým a výjimečným doplňkem vašeho domova. 

 

RD dřevo s. r. o.
Zámecká 2097
594 01, Velké Meziříčí

IČO: 29216877
DIČ: CZ29216877

Vše pro Vás tvoříme s láskou.