Výběr ideální velikosti jídelní židle je důležitou součástí vytvoření úžasného jídelního prostoru. Dodávají jí funkčnost, estetický vzhled a ovlivňují atmosféru samotné místnosti. Výška i šířka židlí v jídelně má vliv na její celkový vzhled a dojem a také na počet osob, které se do jídelny vejdou. Přečtěte si, jak vybrat ideální jídelní židle pro váš prostor.

V tomto krátkém průvodci velikostí, výškou a šířkou jídelních židlí se dozvíte vše, co k tomuto tématu potřebujete vědět. Nejenže se dozvíte, proč je velikost židlí v jídelně tak důležitá, ale také vám pomůžeme najít ideální velikost, výšku a šířku pro vás! Vytvořte si ve své jídelně příjemnou atmosféru a pohodlné uspořádání sedadel pomocí našeho stručného shrnutí níže nebo si přečtěte další podrobnosti.

 

Shrnutí velikosti jídelních židlí

Mezi spodní stranou desky stolu a sedákem židle ponechte alespoň 30cm, abyste měli dostatek prostoru pro nohy.

Sedák židle by měl být zhruba ve výšce kolen pro optimální držení těla (45 cm).

Za každou židlí zajistěte prostor alespoň 90 cm, ideální je však 120 cm.

Mezi židlemi ponechte 20-30 cm, aby měli strávníci dostatek místa na lokty.

 

Proč je důležité zvolit správnou velikost jídelních židlí?

Správná velikost jídelních židlí může skutečně ovlivnit uspořádání vašeho domova. Nejenže zajistí, že vaše jídelna bude vypadat odpovídajícím způsobem, ale hraje také roli v tom, kolik lidí můžete pohostit a zda se mohou pohodlně usadit. Výběr správné velikosti jídelních židlí v konečném důsledku ovlivňuje:

  • vzhled a atmosféru místnosti
  • Kolik lidí se k vašemu stolu pohodlně vejde
  • možnosti uspořádání místnosti

Z ještě praktičtějšího hlediska musí výška a šířka židlí odpovídat jídelnímu stolu, aby se pod něj židle vešly a aby se jich kolem stolu vešel dostatečný počet. Je důležité si stůl předem změřit a zjistit, zda vybrané židle budou vyhovovat vaší představě a velikosti rodiny.

 

Nejlepší tip: Můžete si na podlaze vyznačit pomocí pásky rozmístění stolu a židlí, abyste si mohli snadno představit, jak se vaše nové jídelní židle umístí do prostoru.

 

Výška jídelních židlí

Prvním krokem k tomu, abyste si zajistili ideální velikost jídelních židlí, je pochopit, jaká je pro vás správná výška židle.

V ideálním případě budou opěradla o něco vyšší než stůl a samotný sedák výrazně nižší. Opěradla by měla v ideálním případě dosahovat do poloviny až horní části zad osoby, která u židle sedí, aby bylo dosaženo optimálního pohodlí. Výška sedáku by měla být výrazně nižší než stůl, což zajistí, že se nohy pohodlně vejdou pod stůl.

Průměrná výška jídelního stolu je přibližně 75 cm, takže jídelní židle musí být vysoké kolem 45 cm. Mezi deskou stolu a sedákem by mělo být asi 30 cm. Pokud se budete řídit tímto pravidlem, je pravděpodobné, že najdete ideální výšku!

 

Šířka jídelních židlí

Dále je důležité najít ideální šířku, aby se vám pohodlně sedělo a pod stůl se vešel dostatek židlí. Většina jídelních židlí se dodává v šířce mezi 41 a 50 centimetry, přesná šířka však závisí na stylu židle. Kompletní rozměry včetně šířky, hloubky a výšky veškerého našeho sedacího nábytku  najdete v popisu jednotlivých produktů. To je důležité si uvědomit zejména v případě, že plánujete stylizovat svůj pokoj pomocí nesourodých jídelních židlí.

Z estetického hlediska může velikost židlí ve vztahu k jídelnímu stolu a místnosti samotné ovlivnit vnímání prostoru. Příliš velké nebo malé židle mohou způsobit, že místnost bude působit stísněně nebo prázdně, proto je nezbytné zvážit proporce.

 

Jaký je ideální prostor mezi jídelními židlemi?

Je důležité mít na paměti, že mezi židlemi je třeba mít dostatek prostoru, aby se lidé mohli pohodlně usadit. Pokud máte malý nebo středně velký stůl, pak vám volba menší židle pomůže umístit kolem stolu dostatek židlí a také poskytne tolik potřebný prostor pro ruce. K větším jídelním stolům se snáze vejdou jídelní židle s područkami nebo širší židle.

Obecně se doporučuje ponechat mezi židlemi zhruba 8-10 cm, abyste zajistili, že nebudou umístěny příliš blízko u sebe. To poskytne vašim hostům pohodlný prostor pro jídlo a manévrování.

 

Kolik židlí potřebuji?

Počet židlí, které potřebujete, se zkrátka liší v závislosti na velikosti vašeho jídelního stolu. Jednoduchý způsob, jak zjistit, kolik lidí se k vašemu stolu pohodlně vejde, je jednoduše vzít vnější šířku vybrané židle a přičíst 20-30 cm. Poté změřte délku stolu a vydělte ji tímto číslem, čímž získáte počet židlí, které se vám vejdou na každou stranu.

 

Jak daleko od stěny musí být židle?

Mezi jídelními židlemi a stěnou nebo jiným nábytkem ponechte vzdálenost alespoň 90 cm. To vám poskytne dostatek prostoru pro pohodlnou chůzi a vytažení židlí. Pokud máte o něco více místa, než je průměr, je vhodnější 120 cm, protože to poskytne dostatek prostoru pro osoby, které se mohou posadit a manévrovat kolem židlí.

 

Jste připraveni najít nové jídelní židle?

Je důležité najít správnou velikost jídelních židlí, abyste mohli ke stolu usadit dostatečný počet lidí a aby se všem pohodlně sedělo. Pokud je mezi deskou stolu a sedákem minimálně 30 cm, umožňuje výška židle lidem pohodlné sezení. Pokud se vám navíc kolem stolu vejde dostatek židlí, když mezi nimi necháte 20-30 cm prostoru, našli jste ideální velikost jídelní židle!

Při výběru židle dejte pozor i na to, zda Váš stůl je opatřen lubem stolu či nikoli. Pokud ano, je důležité se zaměřit spíše na rozměr od výšky stolu po začátek lubu, aby bylo zajištěno pohodlné sezení. Výška mezi židlí a lubem by neměla být menší než 17 centimetrů. 

U nás Vám můžeme veškerý sortiment zdarma upravit  na individuální rozměry i co se týká nadstandartních nebo neobvyklých rozměrů a požadavků.

 

Pokud máte po přečtení tohoto příspěvku jakékoli dotazy nebo se chcete zeptat na různé jídelní židle, které máme skladem, neváhejte se obrátit na náš tým zákaznické podpory. Vždy vám rádi pomůžeme! Pomoct s výběrem židle pro různé další účely vám může pomoci také článek "Nejoblíbenější typy židlí" na Recenzer.cz.

 

Nyní už víte, jak pomocí našeho průvodce velikostí, výškou a šířkou jídelních židlí zjistit, kolik jich potřebujete, a je čas najít ideální židle do jídelny. 

RD dřevo s. r. o.
Zámecká 2097
594 01, Velké Meziříčí

IČO: 29216877
DIČ: CZ29216877

Vše pro Vás tvoříme s láskou.