Paříž, Francie, 1949

 

Francouzský produktový designér a pravděpodobně nejznámější designér stylu New Design. Jeho návrhy sahají od návrhů interiérů až po sériově vyráběné spotřební zboží, jako jsou zubní kartáčky, židle, a dokonce i domy.

Vzdělání získal v Paříži na Ecole Camondo a v roce 1968 založil svou první designérskou firmu, která se specializovala na nafukovací předměty. V roce 1969 se stal spolu s Pierrem Cardinem uměleckým ředitelem své firmy.

 

 obrázek zde

Kariéra

Starckova kariéra začala výrazně stoupat v roce 1982, kdy navrhl interiér soukromého bytu francouzského prezidenta Francoise Mitterranda. V roce 1986 nastoupil na katedru designu Domus Academy jako odborný asistent. Od roku 1975 Starck pracoval samostatně jako interiérový designér i jako produktový designér. Především v roce 2002 vytvořil řadu návrhů produktů, které jsou považovány za relativně levné, pro velký americký maloobchodní řetězec Target Stores.

Mezi jeho nejnovější významné návrhy patří optická myš pro Microsoft, jachty a dokonce i nové obaly pro jednu pivní společnost. Byl pověřen návrhem "kosmodromu" společnosti Virgin Galactic v Novém Mexiku (jeho architekty jsou Foster and Partners).

 

Design

Na rozdíl od většiny ostatních tvůrců nového designu se Starckova tvorba nesoustředí na vytváření provokativních a drahých jednotlivých kusů. Jeho návrhy výrobků jsou spíše použitelné předměty pro domácnost, které Starck sám pomáhá uvádět na trh pro masovou výrobu. Jeho výrobky a nábytek jsou často stylizované, zjednodušené a organicky působící a jsou také konstruovány s použitím neobvyklých kombinací materiálů (např. sklo a kámen, plast a hliník, plyšová tkanina a chrom atd.).

 

Výrobky

Mezi Starckovy návrhy patří dva stylizované zubní kartáčky (1989) a elegantní odšťavňovač nazvaný Juicy Salif vytvořený pro společnost Alessi v roce 1990. Juicy Salif se stal cenově dostupným a oblíbeným kultovním předmětem. V roce 2004 navrhl pro newyorskou společnost VIOlight se sídlem v Yonkers první dezinfekční kartáček na zuby, který získal ocenění Industrial Design Excellence Award 2005. V roce 2008 vytvořil bezdrátové reproduktory pro iPod a iPhone známé jako Zikmu Parrot. Navrhl také několik krytů pro externí pevné disky pro výrobce hardwaru LaCie. Philippe také vytvořil řadu hodinek Starck se společností Fossil.

 

Vybavení

Pokud jde o Starckovy návrhy nábytku, je známý svými návrhy pro italského výrobce Kartell, z nichž mnohé jsou vyrobeny z polykarbonátového plastu. Patří mezi ně průhledná židle Louis Ghost, židle Ero|S|, pohovka a křeslo Bubble Club a stolička La Boheme. Podílel se také na obnovení prodeje židle Navy Chair z období druhé světové války v USA a navrhl kolem ní kolekci klasického nábytku.

Křeslo Bubble Club se výrazně objevuje v televizním seriálu Boston Legal. Pár jich sedí na balkoně před kanceláří Dennyho Cranea, kde s Alanem Shorem končí každou epizodu s doutníkem a sklenkou skotské, zatímco diskutují o událostech dané epizody. židle Louis Ghost se objevuje také v seriálu Ošklivka Betty: dvě takové židle lze vidět před Wilhelmininým stolem v epizodách z roku 2010. nábytek od Starcka se objevil v pobočkách Pinkberry.

 

Design interiéru

Starck navrhl mimo jiné interiér restaurace Felix v klasickém hotelu The Peninsula Hong Kong s výhledem na hongkongský přístav na straně Kowloon. Tento návrh, umístěný ve 28. patře, je známý několika designovými prvky včetně pánské umývárny, která má pisoáry obrácené ke sklu, a nádherným výhledem na panorama města Kowloon.

Starckův dřívější návrh, dnes již světově proslulý, byl navržen pro kavárnu Costes v Paříži (1984). Jeho designérská přítomnost je silně zaznamenána v Los Angeles, kde je jeho práce patrná v mnoha módních restauracích, saloncích a nočních klubech, včetně Katsuya, XIV by Michael Mina, The Bazaar at SLS Beverly HIlls a s-bar Hollywood.

 

Další zajímavosti 

Chcete se dozvědět detailnější informace nebo chcete kouknout na zajímavé interview?

RD dřevo s. r. o.
Zámecká 2097
594 01, Velké Meziříčí

IČO: 29216877
DIČ: CZ29216877

Vše pro Vás tvoříme s láskou.