Kov je odolný, což z něj činí vhodný nábytek pro vnitřní i venkovní prostory a klasický doplněk každé domácnosti. Existují různé povrchové úpravy kovového nábytku, jako je nerezová ocel, měď, bronz, mosaz, hliník atd., které můžete najít, a všechny jsou náchylné ke korozi nebo změně barvy, pokud se o ně dobře nestaráte. Na druhou stranu kovový nábytek není tak náročný na údržbu ve srovnání s jinými materiály, ale pokud jsou vystaveny příliš velkému množství vzduchu a vlhkosti - může nastat problém Pojďme se tedy společně podívat jak a jakými způsoby poškození předcházet. 

 

 

Zde je 5 způsobů, které vám mohou pomoci při péči o váš kovový nábytek:

 

1. Provádějte pravidelné čištění.

Čištění je nezbytné i pro kovový nábytek. Abyste udrželi svůj kovový nábytek v dobrém stavu, měli byste jej pravidelně čistit. Nemusí to být denně, ale můžete to dělat každý měsíc nebo alespoň dvakrát ročně. Pokud však chcete zachovat kvalitu svého kovového nábytku, ujistěte se, že toto pravidelné čištění dodržujete. Nezapomeňte, že je lepší začít včas, dokud na vašem nábytku ještě nejsou stopy po poškození. 

Chcete-li udržet čistotu a vzhled svého kovového nábytku, použijte jemný hadřík navlhčený vodou k odstranění nahromaděných nečistot. Dbejte na to, abyste čistili jemně a nedošlo k poškrábání kovových povrchů. 

Nikdy nepoužívejte žádné čistící prostředky na alkoholové či pískové bázi.

 

2. Dávejte pozor na tendence ke korozi

Na rozdíl od dřevěného nábytku může kovový nábytek v některých situacích ohrozit koroze. Při dobré péči ve vnitřním prsotředí se nemáte čeho obáávat. V exteriéru však musíte tedy dávat pozor na případné sklony k rezivění. Nejlepší je eliminovat kontakt vody s kovem. Například nanesením pastovitého vosku na kovový povrch, abyste zabránili šíření rzi. Dalším způsobem je drhnutí kovového povrchu smirkovým papírem, abyste odstranili rez. Vezměte na vědomí, že rez se rychle šíří, proto musíte přijmout preventivní opatření, aby nepoškodila váš kovový nábytek.

 

 

3. Retušování pomocí bezbarvého laku na kov

Pokud váš nábytek už nevypadá tak skvěle jako před lety a ztratil barvu a lesk, můžete jej upravit bezbarvým lakem na kov. Ten pomůže vrátit nábytku lesk a barvu. 

 

4. Když se nepoužívá, zakryjte jej

Pokud se kovový nábytek neudržuje a je vystaven působení vzduchu a vlhkosti, může docházet k jeho rezivění a dalším poškozením. Proto doporučujeme, abyste kovový nábytek, pokud jej neplánujete delší dobu používat, přikryli. Jako ochranný kryt pro ně můžete použít plachtu. Zásadou pro dlouhou životnost je nízká vlhkost.

 

Tip: Před zakrytím kovového nábytku se ujistěte, že je důkladně vyčištěn a zbaven prachu. Díky tomu bude váš nábytek v dobrém stavu i v době, kdy jej nebudete používat. 

 

5. Poznejte povrchové úpravy kovového nábytku

Váš nábytek může být vyroben z různých kovů, a přestože mnohé z nich jsou náchylné ke korozi, některé z nich nerezaví. Znalost toho, z jakého typu kovového povrchu je váš nábytek vyroben, vám pomůže určit, který čisticí nástroj lze použít a kterým je třeba se vyhnout. Zanedbání používání správných čisticích nástrojů na některé kovové povrchové úpravy může způsobit změnu barvy a zmatnění. 

Myslete také na to, že pokud je nábytek určen do interiéru, má i povrchovou úpravu určeno do interiéru a taková povrchová úprava podlehne degradaci mnohem dříve než úprava určena přímo pro venkovní prostředí.

Péče o kovový nábytek není náročná ani příliš nákladná, zejména pokud s ní začnete včas. Údržba se stává problémem, pokud svůj nábytek pravidelně nekontrolujete. Mějte na paměti, že je lepší provádět údržbu, než utrácet za nákladné opravy či renovace.

 

Pokud plánujete doplnit svůj obytný prostor kovovým nábytkem, podívejte se na naše položky domácího nábytku. Máme pro vás celou řadu nábytkových položek!

Lajkujte naši stránku na Facebooku a sledujte nás na Instagramu, abyste s námi byli pravidelně v kontaktu.

RD dřevo s. r. o.
Zámecká 2097
594 01, Velké Meziříčí

IČO: 29216877
DIČ: CZ29216877

Vše pro Vás tvoříme s láskou.