Kanada, Toronto, 1929


Frank Gehry se narodil jako Ephraim Owen Goldberg v kanadském Torontu. Jako teenager se v roce 1947 přestěhoval s rodinou do Los Angeles a později se stal naturalizovaným občanem USA. Jeho otec si po přistěhování rodiny změnil jméno na Gehry. Křestní jméno Frank přijal Ephraim ve svých 20 letech; od té doby se podepisuje jménem Frank O. Gehry.

Dospívající Gehry si nebyl jistý svým profesním směřováním, a tak jezdil s dodávkou, aby se uživil, a zároveň navštěvoval různé kurzy na Los Angeles City College. První kurzy architektury navštěvoval z náhody a nadchly ho možnosti tohoto umění, i když mu zpočátku bránila jeho relativní kreslířská neumělost. Sympatičtí učitelé a brzké setkání s modernistickým architektem Rafaelem Sorianem ho utvrdily v jeho volbě povolání. Získal stipendium na University of Southern California a v roce 1954 absolvoval studium architektury.

Los Angeles se nacházelo uprostřed poválečného bytového boomu a práce průkopnických modernistů, jako byli Richard Neutra a Rudolph Schindler, byly vzrušující součástí architektonické scény města. Gehry začal pracovat na plný úvazek pro významnou losangeleskou firmu Victor Gruen Associates, kde se vyučil už jako student, ale jeho práci u Gruena brzy přerušila povinná vojenská služba. Po roční službě v armádě Spojených států nastoupil Gehry na Harvard Graduate School of Design, kde studoval urbanismus, ale vrátil se do Los Angeles, aniž by dokončil postgraduální studium. Krátce nastoupil do firmy Pereira a Luckman, než se vrátil k Victoru Gruenovi. Gruen Associates byli velmi úspěšní praktici přísného utilitárního stylu té doby, ale Gehry byl neklidný. Vzal svou ženu a dvě děti do Paříže, kde rok pracoval v kanceláři francouzského architekta Andre Remondeta a z první ruky studoval dílo průkopníka moderny Le Corbusiera.

V roce 1962 se Gehry s rodinou vrátil do Los Angeles a založil vlastní firmu Gehry Associates, nyní známou jako Gehry Partners, LLP. Několik let pokračoval v práci v zavedeném mezinárodním stylu, který inicioval Le Corbusier a Bauhaus, ale stále více ho přitahovala avantgardní umělecká scéna vyrůstající kolem plážových komunit ve Venice a Santa Monice. Stále více času trávil ve společnosti sochařů a malířů, jako byli Ed Kienholz, Bob Irwin, Ed Moses a Ed Ruscha, kteří nacházeli nové využití pro přehlížené vedlejší produkty průmyslové civilizace. Frank Gehry začal hledat příležitost, jak ve své vlastní tvorbě vyjádřit osobnější vizi.

Poprvé na sebe upozornil, když se jeho nábytek z průmyslové vlnité lepenky stal náhle populárním. Řada nábytku nazvaná Easy Edges se objevila v celostátních časopisech a losangeleský architekt se nečekaně proslavil. Ačkoli Gehry v 70. letech postavil nápadité domy pro řadu přátel umělců, včetně Ruschy, po většinu desetiletí byly jeho většími díly význačné, ale poměrně konvenční stavby, jako například sídlo společnosti Rouse v Columbii ve státě Maryland nebo nákupní centrum Santa Monica Place.

Gehry našel tvůrčí uplatnění v přestavbě vlastního domu, který nazval "hloupým malým domem s půvabem" a proměnil ho v ukázkový příklad radikálně nového stylu domácího stavitelství. Vzal běžné, nemilé prvky amerického stavitelství domů, jako je řetězové oplocení, vlnitý hliník a nedokončená překližka, a použil je jako křiklavé výrazové prvky, zatímco vnitřní stěny domu rozebral, aby odhalil konstrukční prvky. Jeho sousedé v Santa Monice byli pohoršeni, ale Gehryho dům vzbudil vážnou pozornost kritiky a Gehry začal ve své komerční tvorbě používat nápaditější prvky. Řada veřejných staveb v Los Angeles a okolí znamenala jeho odklon od ortodoxní modernistické praxe, včetně pobočky knihovny Frances Goldwyn v Hollywoodu, Kalifornského muzea letectví a vesmíru a právnické fakulty Loyolské univerzity. V řadě jeho prací z tohoto období se objevil neobvyklý dekorativní motiv ryby Formica a navrhl řadu lamp a dalších předmětů v podobě hadů a ryb.

V polovině 80. let jeho práce přitáhla mezinárodní pozornost a byl pověřen stavbou továrny na nábytek Vitra ve švýcarské Basileji a muzea Vitra Design Museum v německém Weil-am-Rheinu. Díky těmto projektům se stal významným představitelem mezinárodní architektonické scény. Jeho stavby vykazovaly zálibu v rozmarnosti a hravosti, která byla dříve ve vážné architektuře neznámá. Nejvýraznější ze všeho byla jeho schopnost rozbíjet známé geometrické objemy a znovu je skládat do nových originálních forem nebývalé složitosti, což kritika nazvala "dekonstruktivismem". Jeho mezinárodní renomé bylo potvrzeno, když v roce 1989 obdržel Pritzkerovu cenu, nejprestižnější světové ocenění za architekturu.

Koncertní sál Walta Disneyho

Ačkoli původně dokončil svůj návrh koncertní haly Walta Disneyho v centru Los Angeles v roce 1989, nedostatek finančních prostředků a politické boje stavbu projektu na mnoho let zdržely. Weismanovo muzeum umění na Minnesotské univerzitě, dokončené v roce 1990, mělo být Gehryho prvním monumentálním dílem v jeho vlasti, vznosnou fantazií z cihel a nerezové oceli. Mezitím se jeho zájem o spolupráci s dalšími umělci projevil ve fantaskním návrhu sídla reklamní firmy Chiat Day na západním pobřeží v kalifornském Venice. Vstup do budovy měl podobu dvojice obřích dalekohledů, které vytvořili sochaři Claes Oldenburg a Coosje van Bruggen.

Tančící dům

 

Přestože jeho hlavní projekt pro Los Angeles zůstal v 90. letech nepostaven, realizoval významné projekty v řadě dalších zemí. Jeho hravá stránka se znovu objevila v "Tančícím domě" v  Praze. Budovu, kterou tvoří dva zvlněné válce na nároží proti Vltavě, Češi přezdívají "Fred a Ginger". Jeho návrh na muzeum v jihokorejském Soulu, o němž hovoří v rozhovoru pro Akademii úspěchů z roku 1995, byl nakonec zamítnut, ale ještě ambicióznější počin byl teprve před ním.

Guggenheimovo muzeum v Bilbau

Guggenheimovo muzeum v Bilbau

Gehryho nejpozoruhodnějším projektem 90. let bylo nové Guggenheimovo muzeum ve španělském Bilbau, dokončené v roce 1997. Gehry si jeho podobu nejprve představoval, stejně jako všechna svá díla, prostřednictvím jednoduchého ručního náčrtu ve volném stylu, ale průlom v počítačovém softwaru mu umožnil stavět ve stále výstřednějších tvarech, rozmáchlých nepravidelných křivkách, které byly protikladem přísně přímočarého mezinárodního stylu. Tradiční modernisté jeho dílo kritizovali jako svévolné nebo bezdůvodně výstřední, ale významní bývalí představitelé mezinárodního stylu, jako například zesnulý Philip Johnson, se jeho práce zastávali a Gehry se stal nejviditelnějším z elitní kohorty velmi propagovaných "starchitektů". Znovu vzbudil pozornost svým návrhem muzea Experience Music Project v Seattlu, ale v jeho adoptivním rodném městě Los Angeles se dlouho odkládaný projekt blížil k realizaci.

V roce 2004 byla dokončena dlouho očekávaná koncertní hala Walta Disneyho v centru Los Angeles. Budova byla otevřena za velkých oslav veřejnosti a okamžitě se stala dominantou rozlehlého města. Ačkoli byla postavena podle jeho Guggenheimova muzea v Bilbau, ve skutečnosti mu svým designem předcházela a obsahovala podobné panoptikum explodujícího titanu. Rozplizlé píšťaly mohutných varhan v hale přirovnal nejeden spisovatel k balíčku hranolek, ale ohlas veřejnosti byl nadšený. Gehryho dřívější zkušenosti se stavbou a rekonstrukcí koncertních sálů a amfiteátrů se vyplatily a vzniklo zařízení, které nejenže přitáhlo mezinárodní pozornost svým nápadným vzhledem, ale nadchlo hudebníky i posluchače svým akusticky brilantním interiérem.

V průběhu let propůjčil Gehry své nápadité návrhy řadě výrobků mimo oblast architektury, včetně lahve vodky Wyborovka, náramkových hodinek pro společnost Fossil, šperků pro Tiffany & Co. a trofeje pro Světový pohár v hokeji. V roce 2006 byl o architektovi a jeho díle natočen celovečerní dokumentární film Sketches of Frank Gehry režiséra Sydneyho Pollacka.

V následujících letech se Gehry věnoval řadě projektů, včetně sportovní arény Barclays Center v newyorském Brooklynu, koncertní haly pro New World Symphony v Miami Beach a další pobočky Guggenheimova muzea v Abú Zabí. Nejambicióznější ze všech je rozsáhlý projekt Grand Street, plán na kompletní přebudování dopravní tepny vedoucí od losangeleské radnice k Disney Hall. Až bude dokončen, ponese široký pás centra Los Angeles nesmazatelnou pečeť adoptivního syna Franka Gehryho a jeho neklidné představivosti. V roce 2010 se časopis Vanity Fair zeptal 52 nejznámějších světových architektů a kritiků architektury na nejvýznamnější architektonická díla posledních 30 let. S převahou se na prvním místě umístilo Guggenheimovo muzeum Franka Gehryho v Bilbau.

V roce 2014 dokončil tento 85letý architekt jednu ze svých nejdramatičtějších staveb: vznášející se budovu ze skla a oceli Fondation Louis Vuitton v Paříži. Projekt byl postaven jako centrum současného umění a kultury a jako místo pro rychle rostoucí uměleckou sbírku charitativní odnože francouzské společnosti LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton vyrábějící luxusní zboží. Budova o rozloze 126 000 čtverečních metrů a 2,5 podlaží je mírně zapuštěna pod úroveň terénu, aby splňovala výškové limity hlavního pařížského parku Bois de Boulogne.

Vnější rám budovy ze skla a oceli, který Gehry nazývá Verrière, byl částečně inspirován fotografiemi skleníku, který na místě dříve stával. Interiér, který Gehry nazývá "ledovec", je tvořen soustavou bílých betonových kostek, které poskytují dostatek neutrálního prostoru pro vystavování umění. V interiéru je použita voda v podobě příkopu a vodopádu, která odráží dostatek světla, jež zaplavuje všechny spojovací prostory stavby. Fondation Louis Vuitton se nachází uprostřed polí a stromů Jardin d'Acclimatation, historického dětského hřiště v Bois de Boulogne, a možná se brzy stane nejnovější oblíbenou dominantou města světla.

V roce 2016 ocenil prezident Barack Obama zásluhy Franka Gehryho nejvyšším civilním vyznamenáním, Prezidentskou medailí svobody. V citaci prezidentského ocenění se mimo jiné uvádí: "Odvážné a promyšlené stavby Franka Gehryho, které nikdy nejsou omezeny konvenčními materiály, styly nebo postupy, dokazují, že architektura má schopnost vyvolávat úžas a oživovat komunity." Dále se v něm uvádí: "Frank Gehry prokázal, že je příkladem americké inovace, od průkopnického využití technologií přes desítky úctu vzbuzujících památek, které nesou jeho charakteristický styl, až po jeho veřejnou službu jako občanského umělce díky jeho práci pro Turnaround Arts."

Frank Gehry se ve svých 90 letech věnoval nejen architektuře. Navrhl kulisy pro jazzovou operu Iphigenia Wayna Shortera a Esperanzy Spaldingové, vytvořil fantaskní design pro pamětní láhev koňaku Hennessy XO ke 150. výročí a otevřel novou výstavu svých rozmarných soch, včetně čajového dýchánku Alenky v říši divů a vertikálně zavěšené řady svých obřích "rybích lamp".

Mezitím Gehry stále usilovně pracoval s armádou partnerů, spolupracovníků a asistentů a dokončil řadu oslnivých projektů ve Spojených státech i po celém světě: sídlo mediálního a internetového holdingu IAC v New Yorku, rekonstrukci a rozšíření Filadelfského muzea umění, budovu New World Symphony v Miami a památník prezidenta Dwighta D. Eisenhowera ve Washingtonu, D. C. Vytvořil dvojici věží pro sídliště King Street ve svém rodném Torontu, navrhl muzeum medicíny na Tchaj-wanu a vytvořil nový umělecký komplex Luma Arles na jihu Francie. Po dlouhé přestávce pokračoval v práci na projektu Guggenheimova muzea v Abú Dhabí.

Gehryho vliv se nejvíce projevuje v jeho rodném městě Los Angeles a okolních obcích, kde se svou firmou realizoval například nové kancelářské budovy pro Warner Bros. v Burbanku, hotelový komplex v Santa Monice a nové budovy na Grand Avenue v centru Los Angeles.  Ještě dramatičtějším výtvorem je Gehryho projekt výstavby zeleného parku a kulturního centra, které má být vybudováno na mohutné plošině přemosťující řeku Los Angeles v jihovýchodní části Los Angeles.  Kulturní centrum a park SELA jsou zamýšleny jako charakteristické stavby dlouhodobého projektu obnovy a revitalizace padesátikilometrového kanálu.

Spoluzaložil společnost Turnaround Arts: Kalifornie, neziskové organizace, která podporuje umělecké vzdělávání v nejchudších školských obvodech státu.  Přestavěl starou bankovní budovu v Inglewoodu na jihu Los Angeles a vytvořil v ní nový domov pro mládežnický orchestr Losangeleské filharmonie (YOLA) a navrhl bydlení pro veterány bez domova v západním Los Angeles.  Zatímco velká světová města přidávají stavby Franka Gehryho na své seznamy historických památek a památníků, sám Gehry mluví s největším zaujetím o projektech, které slouží komunitám na jeho vlastním dvorku.

 

 

RD dřevo s. r. o.
Zámecká 2097
594 01, Velké Meziříčí

IČO: 29216877
DIČ: CZ29216877

Vše pro Vás tvoříme s láskou.