Dřevěná spárovka a třívrstvá deska jsou oba fascinující materiály v oblasti stavebnictví i nábytkářství, každý s jedinečnými vlastnostmi a využitím. V nábytkářství je výběr materiálů klíčovým faktorem ovlivňujícím jak estetiku, tak i funkčnost výsledného produktu. Dvě často používané možnosti, dřevěná spárovka a třívrstvá deska, nabízejí odlišné vlastnosti a estetické prvky, které je důležité vzít v úvahu při rozhodování o vhodném materiálu pro konkrétní projekt.

Dřevěná spárovka je materiál složený z prken spojených dohromady pomocí spár, což vytváří pevnou a stabilní konstrukci. Tento typ materiálu je často preferován pro svou přirozenou krásu a charakter, který dodává do prostoru (jídelní či konferenční stoly). Díky své pevnosti a odolnosti je dřevěná spárovka ideální pro výrobu masivního nábytku nebo dekorativních prvků, které mají vydržet mnoho let.

Na druhé straně třívrstvá deska je složena z tří vrstev dřeva, které jsou lepené dohromady pod vysokým tlakem a teplem. Tento typ desky nabízí vynikající stabilitu a odolnost vůči deformacím, což ho činí ideálním materiálem pro konstrukci nábytku nebo podlahových krytin. Třívrstvá deska je také cenově dostupnější než dřevěná spárovka a nabízí širokou škálu povrchových úprav a barevných možností.

Oba materiály mají svá specifická využití a vlastnosti, a proto je důležité pečlivě zvážit potřeby projektu a preferovaný vzhled a funkčnost při výběru mezi dřevěnou spárovkou a třívrstvou deskou.

 

Materiál:

Dřevěná spárovka:

Dřevěná spárovka je vytvořena spojováním prken nebo lišt, čímž vytváří charakteristické vzory, známé jako spárovky. Tyto vzory jsou důsledkem precizního spojování dřeva a umožňují designérům vytvářet unikátní a esteticky přitažlivý nábytek. Tato metoda poskytuje větší flexibilitu v designu a umožňuje vytvářet výrazné vizuální prvky.

   

 

Třívrstvá deska:

Na druhou stranu, třívrstvá deska je konstruována z tří vrstev dřeva, které jsou pevně spojeny lepidlem pod vysokým tlakem. Dvě vnější vrstvy, známé jako lícové vrstvy, jsou obvykle tenké a umožňují dosažení hladkého a jednotného vzhledu. Střední vrstva, která je často orientovaná proti směru vnějších vrstev, poskytuje desce pevnost a stabilitu.

       

 

Vzhled:

Dřevěná spárovka:

Charakteristickým rysem dřevěné spárovky jsou viditelné spáry mezi jednotlivými prkny, což vytváří dekorativní prvek na povrchu nábytku. Tato struktura může být výrazná a přidávat rustikální nebo tradiční atmosféru do prostoru. Zároveň může být spárovka využívána k vytváření různých geometrických vzorů a designů.

Třívrstvá deska:

V případě třívrstvé desky je vzhled obvykle hladší a rovnoměrnější. Tato možnost je vhodná pro ty, kteří upřednostňují jednodušší a modernější design bez výrazných prvků. Povrchy mohou být různě upravovány, což umožňuje dosažení různých vizuálních efektů podle požadavků klienta.

 

Zpracování:

Dřevěná spárovka:

Zpracování dřevěné spárovky může být náročnější, zejména pokud je vyžadována preciznost ve spojích. Je důležité zajistit, aby spáry byly pevné a odolné, což může vyžadovat pečlivou ruční práci a precizní techniky spojování.

Třívrstvá deska:

Naopak, třívrstvá deska je obvykle jednodušší na zpracování. Má konzistentní strukturu, která erleichtert zpracování a usnadňuje řezání, broušení a tvarování podle potřeb. To může zjednodušit výrobní proces a snížit náklady na ruční práci.

 

Srovnání Vlastností:

1. Stabilita:

  - Dřevěná spárovka získává stabilitu díky pevnému spojení prken s jasně daným průběžným napojením.
  - Třívrstvá deska využívá vícevrstvé struktury pro zajištění perfektní stability.

2. Použití:

   - Dřevěná spárovka exceluje ve stavebních aplikacích i u náročného nábytku.
   - Třívrstvá deska se často využívá pro estetické účely i dekorativní prvky.

3. Výroba:

   - Dřevěná spárovka spojuje jednotlivá prkna na šířku.
   - Třívrstvá deska kombinuje vrstvy s odlišným směrem vláken.

4. Cena:

   - Cena obou materiálů může být ovlivněna druhem použitého dřeva a procesem výroby.
   - V některých případech může třívrstvá deska být ekonomičtější i ekologičtější.

 

Závěr:

Oba materiály přinášejí do světa stavebnictví a designu nábytku své vlastní výhody. Dřevěná spárovka vyniká svou pevností a odolností, zatímco třívrstvá deska kombinuje stabilitu s estetickými možnostmi. Výběr mezi nimi je zcela závislý na konkrétních potřebách projektu, ať už jde o robustní stavební prvky nebo dekorativní designové prvky. Obě tyto materiály podporují udržitelnost, buď prostřednictvím efektivního využití surovin, nebo recyklací dřeva. Rozhodnutí o volbě mezi dřevěnou spárovkou a třívrstvou deskou je tedy komplexní a závisí na specifických požadavcích projektu a estetických preferencích. V případě potřeby se můžete obrátit na naše odborníky, kteří Vám rádi poskytnou další informace a poradí při výběru.

RD dřevo s. r. o.
Zámecká 2097
594 01, Velké Meziříčí

IČO: 29216877
DIČ: CZ29216877

Vše pro Vás tvoříme s láskou.